V této kalkulačce si můžete spočítat čistou mzdu v roce 2024, z práce na dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Z DPČ se platí daň 15%. Sociální a zdravotní pojištění se z DPČ platí jen při příjmu nad 4000 Kč. V roce 2024, se zvyšuje minimální mzda na 18 900 Kč (112,50 Kč za hodinu).

Mzdová kalkulačka: Výpočet čisté mzdy – práce na dohodu DPČ 2024

Od začátku roku, platí několik změn, které mohou mít vliv na výpočet výplaty – některé změny se týkají i těch, kdo pracují na dohodu DPP nebo DPČ.

Od 1. 1. 2024 se zvyšuje minimální mzda (může se týkat i těch, kdo pracují na DPP nebo DPČ). Při práci na dohodu, je v roce 2024, nárok minimálně na 112,50 Kč.

Od začátku roku 2024, také bude u dohody DPČ (a DPP) nárok na placenou dovolenou (viz informace dále). A mění se i některé podmínky, které se týkají i práce na dohodu o pracovní činnosti.

Pokud máte nějakou brigádu, nebo přivýdělek formou práce na DPČ, pak si můžete v následující kalkulačce spočítat, kolik by mohla být vaše čistá odměna v roce 2024.

Zvýšení minimální mzdy v roce 2024

V roce 2024 se zvyšuje minimální mzda, týká se to i odměny za práci na DPP (dohoda o provedení práce) nebo DPČ (dohoda o pracovní činnosti):

  • Od 1. ledna 2024 bude minimální hrubá měsíční mzda 18 900 Kč (zvýšení o 1600 Kč)
  • Od 1. ledna 2024 bude minimální hrubá hodinová mzda 112,50 Kč (zvýšení o 8,70 Kč)

Viz: Zvýšení minimální a zaručené mzdy v roce 2024

Mzdová kalkulačka: Výpočet čisté mzdy při práci na DPČ v roce 2024

Pro výpočet v této mzdové kalkulačce, zadejte svoji hrubou měsíční odměnu z DPČ a všechny další údaje (počet dětí, na které daňové slevy případně uplatňujete nárok, atd.)

Kalkulačka čistá mzda - práce na DPČ 2024
Hrubá měsíční mzda z DPČ

Podepsané daňové prohlášení
(u zaměstnavatele)
Stanoven minimální vyměřovací základ (*)

(*) Zadejte "NE", pokud jste student, rodič na mateřské nebo rodičovské, invalidní důchodce, či obecně v kategorii státních pojištěnců.

Počet nezaopatřených dětí bez ZTP/P

Počet nezaopatřených dětí se ZTP/P

Sleva na dani - invalidní důchodce
Průkaz ZTP/P
Výpočet

Novela zákoníku práce – změny u DPP a DPČ

Během roku 2023, byla schválena větší novela zákoníku práce (zákon číslo 262/2006 Sb.). Poměrně hodně změn se týkalo i dohody o pracovní činnosti (DPČ) a dohody o provedení práce (DPP).

Změny, které platí od října 2023:

  • u dohody DPP nebo DPČ, bude muset zaměstnavatel nově rozvrhovat směny, alespoň 3 dny předem
  • zaměstnanci pracující na dohodu DPP nebo DPČ budou mít nárok na všechny důležité osobní překážky v práci (jako ostatní zaměstnanci)
  • nově bude nárok i na všechny příplatky (nebo náhradní volno) za práci ve svátek, za noční práci, za práci v sobotu nebo v neděli, atd.
  • po 180 odpracovaných dnech, může být podána žádost o převedení na pracovní poměr na dobu neurčitou (poloviční úvazek)
  • Při výpovědi dohody DPČ, je nárok na písemné zdůvodnění

Nárok na dovolenou u dohody DPP a DPČ od ledna 2024

Od začátku roku 2024, je u dohody DPP a DPČ nárok na placenou dovolenou. Stačí během kalendářního roku odpracovat alespoň 4 týdny (resp. minimálně 80 hodin), a vzniká nárok na poměrnou část dovolené.

Za každých 20 odpracovaných hodin, je nárok na 1/52 z celkové dovolené. U dohody DPČ může být za rok nárok až na 80 hodin dovolené (nebo případně i více)

Viz: Kalkulačka výpočet dovolené u dohody DPP a DPČ 2024

Kdy se u DPČ platí daně a kolik to je v roce 2024?

U práce na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), se podobně jako u DPP (dohoda o provedení práce), platí daň z příjmu ve výši 15%. Tuto daň zaplatíte vždy, bez ohledu na výši příjmu (výše příjmu má vliv na to, zda zaplatíte i sociální nebo zdravotní pojištění).

V roce 2024 se pouze zvyšuje limit, od jaké částky se platí zvýšená daň 23%. Pokud byste měli měsíční příjem vyšší než 131 191 Kč, pak by se z toho co je nad tuto částku, počítala daň 23%. Takto vysoký měsíční příjem, ale při práci na DPČ, není příliš obvyklý.

Sociální pojištění u DPČ – kdy a kolik se platí?

Pokud je příjem z DPČ nižší než 4000 Kč, tak se neplatí sociální a zdravotní pojištění, jenom daň 15%.

Pokud je příjem z DPČ 4000 Kč a více, pak se z výplaty strhne běžné sociální pojištění, tj. 7,1% z hrubé mzdy (zaměstnavatel zaplatí dalších 24,8%):

  • sociální pojištění zahrnuje 6,5% na důchodové pojištění
  • sociální pojištění zahrnuje 0,6% na nemocenské pojištění

Placení nemocenského pojištění (0,6% z hrubé mzdy), je novinka od roku 2024. Tato změna se týká i dohody DPČ (pokud tedy u dohody vzniká povinnost plati pojištění).

Zdravotní pojištění z DPČ – kdy a kolik se platí?

Podobně, jako sociální pojištění, se strhává i zdravotní pojištění. To se platí jen u příjmu od 3500 Kč měsíčně. Se zdravotním pojištěním je to ale složitější.

Z příjmu nad 4000 Kč, se vypočítá zdravotní pojištění, ve výši 4,5% z hrubé mzdy (zaměstnavatel platí dalších 9%).

U zdravotního pojištění ale hraje roli, jestli za vás platí ještě někdo jiný. Například za studenty, ženy na mateřské, důchodce nebo třeba nezaměstnané, platí zdravotní pojištění primárně stát.

Za zaměstnance, kteří mají práci na HPP, a DPČ je pro ně jen přivýdělek, platí zdravotní pojištění primárně jejich zaměstnavatel.

Doplatek do minimálního zdravotního pojištění v roce 2024

U zaměstnanců, pro které je příjem z DPČ jejich jediným příjmem (a nespadají do kategorie státních pojištěnců), je nutné doplatit zdravotní pojištění do výše minimálního vyměřovacího základu.

Minimálním vyměřovacím základem pro zdravotní pojištění, je v roce 2024, částka 18 900 Kč (což je minimální mzda 2024).

Pokud máte příjem z DPČ nižší, než 18 900 Kč (například jen 6000 Kč), tak se vám , strhne doplatek do minimálního zdravotního pojištění.

Tak, aby součet toho, co se vám vypočítá z příjmu + to co zaplatí zaměstnavatel + doplatek do minimálního ZP, dával dohromady 2552 Kč. To je minimální zdravotní pojištění v roce 2024.

Maximální výše příjmu z DPČ pro nezaměstná na Úřadu práce v roce 2024

Práce na DPČ, je jednou z mála možností, jak si může nezaměstnaný na Úřadu práce něco přivydělat.

Pokud již nezaměstnaný nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti (během ní nemůže mít vůbec žádný příjem), pak může pracovat na dohodu DPČ a mít příjem maximálně 9 450 Kč měsíčně (jedna polovina minimální mzdy).

Práce na DPP (dohodu o pracovní činnosti), není pro nezaměstnané na Úřadu práce dovolena.

Výpovědní lhůta a ochrana zaměstnance na DPČ

Pro DPČ platí trochu jiné podmínky, než pro klasické zaměstnání. U dohody je výpovědní doba jen 15 dní (na rozdíl od 2 měsíců u klasické pracovní smlouvy).

Obecně pro pracovníky na dohodu, platí mnohem menší ochrana. Nevzniká jim nárok na odstupné. Nárok na nemocenskou jim vzniká jen v některých případech atd.

Nárok na nemocenskou při práci na DPČ

Při práci na DPČ, vám nárok na nemocenské dávky (kam spadá nemocenská při pracovní neschopnosti, mateřská apod.), vzniká jen v některých případech.

A to pouze, pokud za vás zaměstnavatel odvádí nemocenské pojištění. To se týká těch, kdo mají příjem od 4000 Kč.

V měsíci, kdy máte alespoň tento příjem, za vás zaměstnavatel zaplatí nemocenské pojištění a vy máte případně nárok na nemocenské dávky. Platí ale určitá omezení.

U práce na DPČ za běžných podmínek nevzniká nárok například na ošetřovné (na nemocenské dávky, nebo mateřskou či otcovskou, ale nárok máte). Nárok na nemocenské dávky, je jen v měsíci, kdy je splněna podmínka minimálního příjmu (nebo i v měsíci, kdy sice tato podmínka není splněna, ale byla splněna v předchozích 3 měsících).

  6příspěvků

  1. Ivana   •  

    Zaměstnavatel odvádí sociální 6,5% a zdravotní 4,5% které mi pak srazí z mé mzdy???

    • Jiří   •  

      Zaměstnavatel odvádí 9 % zdravotní a 24,8 % sociální do státní kasy, těch v úhrnu 11 % odvádíte vy, zaměstnavatel je jen posílá v balíku pojišťovnám a státu, abyste se o to nemusela postarat vy 😉

  2. Láďa   •  

    Tedy když pracuji na DPČ a příjem je cca 19000,. odvody se platí, tak se ptám cočítá se to i do odpracovaných let, jako při klasocké smlouvě nebo je to jinak ?

    • Online-Finance.info   •     Author

      Ano, je jedno, jestli je to práce na „klasickou“ smlouvu, nebo DPP nebo DPČ, podstatné je to, že je placeno sociální (důchodové) pojištění. U DPČ se pojištění platí při příjmu od 3500 Kč, tj. je to pro vás úplně stejné, jako byste pracoval na HPP s hrubou mzdou 19 000 Kč.

  3. Dana Fialova   •  

    Dobrý den podepsala jsem dohodu o provedení práce a jsem v plném důchodu vypomáhám v hotelu jako pokojská mají právo mi strhnout dań z výplaty ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *