Podmínky pro nárok na přídavky na dítě, se v roce 2024 nemění. Na příspěvek na děti, mají nárok rodiny s příjmem do 3,4 násobku životního minima. V této kalkulačce si můžete spočítat, zda máte nárok na přídavky v roce 2024. Žádost o přídavky na dítě, je nově možné vyřídit i online, bez chození na úřad práce.

Kalkulačka: Výpočet přídavky na dítě pro rodiny 2024

V roce 2023 se přídavky na dítě zvýšily o 200 Kč (stejné pro všechny věkové skupiny). Současně s tím, se zvýšilo i životní minimum, což mělo vliv skoro na všechny sociální dávky.

V roce 2024, se ale zatím neplánují žádné změny. Životní minimum, bude v roce 2024 stejné jako v předchozím roce. Stejné budou i přídavky na dítě.

Pro samoživitelku s jedním dítětem do 6 roků, to znamená, že v roce 2024, bude mít nárok na příspěvek při příjmu až do 23 630 Kč. Tedy při příjmu který je vyšší, než v minulém roce..

U rodiny se dvěma dětmi do 6 roků, je v roce 2024, nárok na příspěvek na dítě, i při příjmu do 45 798 Kč. Tedy opět i při podstatně vyšším příjmu, než dříve.

Kalkulačka: Výpočet přídavků na dítě v roce 2024

V následující kalkulačce si můžete spočítat, zda byste měli v roce 2024 nárok na příspěvek na dítě, podle nových podmínek.

Pro výpočet nároku na přídavky na dítě, je rozhodující počet osob v rodině (ve společné domácnosti), věk dětí a také výše průměrného (čistého příjmu), za předchozí 3 měsíce (předchozí kalendářní čtvrtletí).

Kalkulačka přídavky na děti 2024
Děti do 6 roků
Děti od 6 do 15 roků roků
Děti od 15 do 26 roků
Dospělé osoby
(ve spol. domácnosti)
Průměrný měsíční příjem v Kč

Zadávejte průměrný měsíční příjem celé domácnosti za předchozí kalendářní čtvrtletí. Jako příjem se počítá mzda ze zaměstnání nebo příjmy z podnikání. Dále také nemocenská, rodičovský příspěvek, mateřská, podpora v nezaměstnanosti nebo třeba výživné (a další příjmy). Jako příjem se naopak nepočítá příspěvek na bydlení, porodné, dávky hmotné nouze, příspěvek na péči aj.
Příjem dle § 18 pro zvýšené dávky?
Zadávejte ANO, pokud má alespoň jedna společně posuzovaná osoba, v každém kalendářním měsíci, příjem ve výši nejméně 4860 Kč, dle §18, odstavec 2, zákon číslo 117/1995. Tedy z výdělečné činnosti (zaměstnání, SVČ). Nebo nemocenské dávky, důchodové dávky, podpora v nezaměstnanosti či rekvalifikaci, příspěvek na péči o osobu do 18 roků, rodičovský příspěvek.
Výpočet

Kolik jsou přídavky na dítě od 1. 1. 2024

Přídavky na dítě jsou vypláceny ve dvou rozdílných úrovních:

  • Základní přídavky na dítě = nárok mají všichni, kdo splní základní podmínky pro tuto sociální dávku (jsou ale nižší)
  • Zvýšené přídavky na dítě = nárok mají ti, kdo splňují základní podmínky a současně alespoň jeden z členů rodiny, má měsíční příjem minimálně 4860 Kč, z výplaty ze zaměstnání (nebo práce na DPČ, DPP), nebo je to mateřská, rodičovská, podpora v nezaměstnanosti, nemocenská, invalidní nebo starobní důchod atd. (zjednodušeně řečeno, že v rodině jsou i jiné příjmy, než jenom sociální dávky).
Přídavky na dítě Základní příspěvek 2024 Zvýšený příspěvek 2024
Dítě do 6 roků 830 Kč 1330 Kč
Dítě 6 – 15 roků 970 Kč 1 470 Kč
Dítě do 26 roků 1 080 Kč 1 580 Kč

Kdo má nárok na dětské přídavky v roce 2024?

Základní podmínkou, pro nárok na dětské přídavky, je průměrná výše čistého měsíčního příjmu v rodině (všech osob ve společné domácnosti).

Tento průměrný čistý měsíční příjem (za poslední 3 měsíce, resp. za poslední kalendářní čtvrtletí), by neměl překročit 3,4 násobek životního minima životní minimum je v roce 2024 stejné, jako v předchozím roce.

V roce 2024 je na přídavek nárok:

  • Samoživitelka s jedním dítětem do 6 roků = nárok je do příjmu 23 630 Kč
  • Samoživitelka se dvěma dětmi 5 a 8 roků = nárok je do příjmu 34 000 Kč
  • Rodina s jedním dítětem do 6 roků = nárok je do příjmu 37 366 Kč
  • Rodina se dvěma dětmi 5 a 8 roků = nárok je do příjmu 47 736 Kč

Pro další varianty, kdo má nárok na přídavky a kdo ne, můžete použít naši kalkulačku.

Z jakých příjmů se vypočítá nárok na dětské přídavky?

Při žádosti o dětské přídavky, je nutné dokládat příjmy za předchozí kalendářní čtvrtletí. Příjmy je nutné takto dokládat, vždy jednou za 3 měsíce (v lednu, v dubnu, v červenci a v říjnu). Jednou za rok, je také nutné doložit například potvrzení o studiu u starších dětí.

Do příjmu, ze kterého se vypočítá nárok na dětské přídavky, se započítají všechny čisté příjmy. Jedná se především o:

  • Čistá výplata ze zaměstnání
  • Příjem z práce na DPP (dohoda o provedení práce) nebo DPČ (dohoda o pracovní činnosti)
  • Příjem z podnikání OSVČ (u OSVČ se jako příjem započítá buď 1/12 z reálných příjmů, nebo minimálně cca 18 900 Kč měsíčně, resp. 9 400 Kč u OSVČ vedlejších)
  • Podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci
  • Mateřská (peněžitá pomoc v mateřství) nebo i rodičovská (rodičovský příspěvek)
  • Nemocenská (nemocenské dávky), nebo i ošetřovné
  • Důchodové dávky (invalidní nebo starobní důchod apod.)
  • Různé další příjmy

Mezi příjmy se naopak nezapočítají například některé sociální dávky (dávky hmotné nouze, příspěvek na živobytí, přídavky na bydlení apod.).

Žádost o příspěvek na dítě od Úřadu práce

Žádost o přídavky na dítě, se stejně, jako i jiné sociální dávky, vyřizuje na Úřadu práce. A to buď osobně nebo případně i písemně nebo elektronicky.

Formuláře pro žádost o dětské přídavky je možné najít online, na webu MPSV.cz zde. Kromě samotného formuláře s žádostí, je potřeba vyplnit i další dokumenty (formuláře). Jedná se především potvrzení o výši čtvrtletního příjmu, potvrzení o studiu, nebo i další.

Za děti do 18 roků podává žádost o přídavek na dítě rodič (pokud jsou rodiče rozvedeni, pak může žádost podat jen jeden z nich). Dítě nad 18 roků si případně může o sociální dávky požádat samo.

Nová online žádost – přídavky na dítě v aplikaci JENDA

Přídavky na dítě, je nově možné vyřizovat kompletně online, přes internet, bez chození na Úřad práce.

V nové aplikaci pro sociální dávky – JENDA, je možné podat novou žádost a získat příspěvek na dítě. Nebo je zde možné řešit i všechny změny.

V aplikaci JENDA, je možné vyřídit i přídavky na bydlení nebo rodičovský příspěvek.

  6příspěvků

  1. Žaneta sandorova   •  

    Dobrý večer chtěla bych se zeptat zvisili se mi přídavky na děti ale jen 130 korun na každé jak je to možné když karkulacka mi ukazuje něco jineho

    • Online-Finance.info   •     Author

      Výše příspěvku na dítě se odvíjí od věku dětí, a také od toho, zda má alespoň jeden z posuzovaných členů společné domácnosti, příjem podle paragrafu 18, zákona o státní sociální podpoře (tj. příjem ze zaměstnání, nemocenské, podpory v nezaměstnanosti, mateřské, rodičovské, důchodu atd., alespoň ve výši životního minima). Zvýšení o 130 Kč odpovídá spíše tomu, že tento příjem ve společné domácnosti není. Viz příslušná volba v kalkulačce.

  2. Monika   •  

    Dobrý den, můžu žádat zpětně o přídavky(kolik let) Děkuji

  3. Eva   •  

    Dobrý den, prosím, chtěla jsem se zeptat moje dcera bude mít konec srpna 18 let, může si zažádat o přídavky když má alimenty a žije s námi ve společné domácnosti? Její alimenty se nám počítají do příjmů? Děkuji za odpověď.

  4. Marcela   •  

    Mám nárok na přídavky na děti když ziju ve společně domácnosti s maminkou ? Synovi je třináct a dveří 17 nikdy jsem o to nezadala tak se chci zeptat. ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *