Parlament schválil 22. 4. 2020 návrh vlády na zvýšení ošetřovného během epidemie. Se zpětnou platností, tedy od 1. 4. 2020, by mělo být ošetřovné 80% z platu (z redukovaného vyměřovacího základu).

Zvýšení ošetřovného během epidemie na 80% – nárok bude i při DPP a DPČ

Parlament schválil 22. 4. 2020 návrh vlády na zvýšení ošetřovného během epidemie. Se zpětnou platností, tedy od 1. 4. 2020, by mělo být ošetřovné 80% z platu (z redukovaného vyměřovacího základu). Součástí schváleného návrhu je i ošetřovné pro lidi, co pracují na dohodu (DPP a DPČ).

Kolik je ošetřovné (OČR) v roce 2024

V roce 2024, platí pro nárok na ošetřovné pouze běžné podmínky. Na OČR můžete být 9 nebo 16 dní. Ošetřovné je pouze 60% z hrubé mzdy (z redukovaného vyměřovacího základu).

Na ošetřovné, mají nárok jenom zaměstnanci. Lidé s dohodou DPP nebo DPČ, nebo ani podnikatelé (OSVČ), nemají v roce 2024 nárok na ošetřovné. Připravuje se ale změna, a dohodáři nebo OSVČ budou mít nárok na OČR od 1. 1. 2025.

Viz aktuální kalkulačka: Kalkulačka ošetřovné 2024 – výpočet kolik je za OČR na dítě

Zvýšení ošetřovného od dubna až do června 2020

Ošetřovné se již jednou během epidemie měnilo. Změnily se podmínky, za kterých je nárok na ošetřovné. Nyní na to navazuje druhá změna.

Ošetřovné pro zaměstnance (OČR) je běžně vypláceno ve výši 60% z platu (resp. z 90% z redukovaného vyměřovacího základu). Nově to tedy bude 80%. Konkrétně to znamená zvýšení o několik tisíc korun měsíčně:

  • Při hrubé mzdě 20 tisíc korun to je zvýšení o 3540 Kč měsíčně
  • Při hrubé mzdě 25 tisíc korun to je zvýšení o 4440 Kč měsíčně
  • Při hrubé mzdě 28 tisíc korun to je zvýšení o 4 980 Kč měsíčně

Nová kalkulačka OČR – 80% pro zaměstnance i pro DPP a DPČ

Kalkulačka ošetřovné 2020 - zvýšení na 80%
Zvolte výši ošetřovného v %
Počet kalendářních dnů ošetřování: *

(*) Zadejte počet kalendářních dní epidemie, během kterých jste se starali o dítě do 13 roků
Hrubá mzda **

(**) Zadejte průměrnou hrubou mzdu v posledním zaměstnání (např. prměrná hrubá mzda za poslednáích 12 měsíců)
Výpočet

Kdy bude vypláceno zvýšené ošetřovné?

Vzhledem k tomu, že návrh vlády už schválil i parlament (bylo schváleno 22. 4. 2020), pak je pravděpodobné, že by se zvýšené ošetřovné, mohlo vyplácet už v květnu. V květnu se totiž vyplácí ošetřovné za duben (OČR se podobně, jako výplata, vyplácí zpětně za předchozí měsíc).

Do kdy bude nárok na ošetřovné?

V souvislosti s tím, jak se plánuje postupné znovu otevírání škol, je na místě otázka, do kdy bude nárok na ošetřovné.

Jedním z prvních vládních opatření, při reakci na epidemii koronaviru, bylo prodloužené ošetřovného po celou dobu, co budou zavřené školy (běžně je nárok jen na 9 nebo 16 dní).

Jak to bude, pokud už budou školy otevřené? Bude od 25. Května ukončeno ošetřovné?

Podle aktuálních informací, by chození do školy mělo být až do konce školního roku spíše dobrovolné. Vláda sice otevře školy a umožní tak rodičům posílat děti do školy (alespoň tedy v některých ročnících). Školní docházka ale zřejmě bude dobrovolná.

Přece jen existuje stále řada rizikových faktorů. Některé děti mohou mít doma v rodině rizikové osoby, pro které by bylo riziko potenciální nákazy příliš vysoké.

S ošetřovným by to mělo být tak, že pokud si rodiče děti ponechají doma, až do konce školního roku, pak by měli mít po celou dobu nárok na ošetřovné. Zvýšené ošetřovné ve výši 80% by tedy mělo platit až do 30. 6. 2020. O prázdninách už ale pro ošetřovné budou zřejmě platit standardní podmínky (jako v době, před epidemií).

Ošetřovné i při práci na dohodu (DPP nebo DPČ)

Změna zákona, která zvyšuje ošetřovné na 80%, současně přináší možnost, aby si o ošetřovné zpětně požádali i lidé, co před epidemií pracovali na dohodu (DPP – dohoda o provedení práce nebo DPČ – dohoda o pracovní činnosti).

Dohodáři budou mít na ošetřovné nárok v případě, že jejich práce na dohodu (DPP nebo DPČ), zakládala účast na nemocenském pojištění. Při práci na DPP (dohodu o provedení práce) to znamená mít měsíční příjem vyšší než 10 tisíc korun.

Pokud měl ten, kdo pracuje na DPP v březnu nebo v únoru příjem vyšší než 10 tisíc, může si zpětně požádat o ošetřovné a bude na něj mít nárok za stejných podmínek jako zaměstnanci.

Podobné je to u těch, kdo pracují na DPČ (dohoda o pracovní činnosti). Tam vzniká účast na nemocenském pojištění při příjmu nad 2500 Kč.

Podmínkou, aby byl při DPP nebo DPČ nárok na ošetřovné (OČR pro zaměstnance), je to, že se musí jednat o aktivní, neukončené dohody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *