Česká televize potřebuje více peněz – ministerstvo kultury navrhuje zvýšení TV poplatků na 160 Kč měsíčně. Ke zvýšení by ale mělo dojít až v roce 2025. Nově by se televizní poplatek platil i za mobilní telefon nebo počítač s připojením na internet.

Zvýšení poplatků za televizi: TV poplatek se zvýší na 160 Kč měsíčně (bude se platit i za mobil)

Vláda bych chtěla prosadit zvýšení poplatků za televizi. Ministerstvo kultury, představilo návrh na zvýšení TV poplatků.

Od začátku roku 2025, by se měly poplatky zvýšit o 25 Kč měsíčně. Ze současných 135 Kč/měsíc na 160 Kč/měsíc (tj. zvýšení o 300 Kč za rok, ze současných 1620 Kč/rok na 1920 Kč/rok)

Nejedná se ale jenom o zvýšení částky, kolik se platí za televizi. Nově by se měl TV poplatek platit i za mobilní telefon nebo za počítač připojený na internet (tedy za jakékoliv zařízení, na kterém se dá přehrávat televizní vysílání – až to bude umět i chytrá lednička, tak se bude zřejmě platit i za ni).

Zvýšení TV poplatků nejdříve od začátku roku 2025

Záměr zvýšit příjmy České televize tím, že se zvýší povinné TV poplatky, představilo ministerstvo na začátku září 2023 (viz tisková konference MKCR zde).

Jedná se o první verzi návrhu na zvýšení, která nyní musí projít celým legislativním procesem (schválení v Parlamentu, v Senátu, podpis prezidenta).

  • V návrhu se předpokládá, že by se TV poplatky zvyšovaly až do začátku roku 2025 (od 1. 1. 2025)
  • Měsíční poplatek by se zvýšil na 160 Kč (zvýšení o 25 Kč za měsíc)
  • Česká televize by měla dostat 1,4 miliardy korun ročně navíc (od lidí a firem)
  • Český rozhlas by měl dostat 0,6 miliardy korun ročně navíc (od lidí a firem)
  • V roce 2023 nebo v roce 2024 by se poplatky neměly měnit

Nově se TV poplatek bude platit i za mobilní telefon

I když se televizní poplatek platí České televizi, tak se sledováním programu ČT nemá nic moc společného.

TV poplatek se platí za vlastnictví televize. Je to tedy jakási „daň z majetku“. Pokud vlastníte přístroj, tak platíte. Jestli sledujete nebo ne, už nehraje roli.

Aktuálně se musí platit TV poplatek, pokud je v domácnosti TV přijímač (zařízení, které umožňuje příjem signálu televizního vysílání – vztahuje se i na příjem signálu kabelové televize, internetové televize (IPTV), příjem streamovaného vysílání (jako je HBOmax, Disney+, Netflix, VOYO, iPrima, Amazon Prime, Apple TV+, …..).

Podle nových podmínek, by se TV poplatek vztahoval i na další zařízení:

  • na mobilní telefony (které umožňují přístup na internet – tj. „chytré“ mobily, za „hloupé“ mobily by se neplatilo)
  • tablety s připojením na internet
  • počítače s připojením na internet
  • případně i další zařízení umožňující sledování televize

Kdo má povinnost platit televizní poplatky?

Povinné placení TV poplatků, se týká živnostníků, firem a domácností. Podmínky se liší:

  • pro firmy jsou mnohem přísnější podmínky – platí za každý přístroj, který vlastní (například u hotelů jsou to desítky nebo i stovky přístrojů a poplatky činí i desítky tisíc korun měsíčně)
  • živnostníci (OSVČ), platí poplatky za přístroje, které používají při podnikání
  • domácnosti (běžní lidé) platí jenom jeden poplatek (bez ohledu na počet lidí nebo přístrojů v domácnosti; jeden poplatek se platí, i když máte televizi jak doma, tak i na chalupě)

Kdo nemusí platit televizní poplatky?

TV poplatky nemusí platit například lidé s úplnou nebo praktickou slepotou nebo lidé úplnou (oboustrannou) hluchotou, pokud se to týká všech členů domácnosti.

TV poplatek nemusí platit ani nízkopříjmové domácnosti – pokud je příjem nižší než 2,15 násobek životního minima, pak se neplatí (je to ale nutné nahlásit).

Poplatek také nemusí platit ti, kdo nevlastní žádnou televizi nebo rozhlasový přijímač – dokládá se čestným prohlášením (viz formulář v PDF zde).

Jaký je postup pro odhlášení TV poplatku?

Pokud dojde k úmrtí plátce poplatku, nebo i v mnoha dalších případech, je možné provést odhlášení poplatku. Česká televize k tomu nabízí návod na svém webu:

Televizní poplatek lze odhlásit jen ze zákonem stanovených důvodů. Jde zejména o případy, kdy:

  • Poplatník zemřel – odhlášení SIPO poplatníka můžete provést na kterékoliv pobočce České pošty. Pro odhlášení je třeba předložit úmrtní list a spojovací číslo SIPO. V případě přímé platby na účet České televize zašlete prosím doklad o úmrtí poplatníka e-mailem na adresu poplatky@ceskatelevize.cz, datovou schránkou na ID y7rjeuf nebo poštou na adresu Česká televize, Televizní poplatky, Kavčí hory, 140 70 Praha 4. Pokud nemáte doklad o úmrtí k dispozici, nebo máte další otázky, kontaktujte nás na telefonním čísle: 261 133 885 nebo e-mailem na poplatky@ceskatelevize.cz
  • již nevlastníte televizní přijímač (zašlete formulář Evidenční list: zde)
  • začal jste sdílet společnou domácnost s jiným evidovaným poplatníkem – zašlete nám variabilní číslo plátce, se kterým sdílíte domácnost a zároveň zašlete odhlášku (zde)

O veškerých změnách je nutné nás informovat do 15 dnů od dne jejich vzniku a to buď e-mailem na adresu poplatky@ceskatelevize.cz, datovou schránkou na ID y7rjeuf nebo poštou na adresu Česká televize, Televizní poplatky, Kavčí hory, 140 70 Praha 4.

Zdroj: Česká televize – postup při odhlášení TV poplatku

Musí televizní poplatek platit nájemník nebo ho platí majitel bytu?

Obecně platí, že povinnost platit televizní poplatky mají majitelé bytů. Pokud ale byt/dům pronajímají, a nájemník v bytě bydlí alespoň 30 dní, pak má povinnost zaplatit poplatek nájemník (netýká se tedy krátkodobých pronájmů jako je Airbnb).

Jaký je postup pro přihlášení TV poplatku?

Přihlásit se k placení poplatku je možné online – vyplněním příslušného formuláře na webu ČT.

Kromě toho, je možné přihlášku zaslat e-mailem na adresu poplatky@ceskatelevize.cz, datovou schránkou na ID y7rjeuf nebo poštou na adresu Česká televize, Televizní poplatky, Kavčí hory, 140 70 Praha 4. Případně je možné se přihlásit na České poště, pokud bude poplatek placen v rámci sdružené inkasní platby SIPO.

  1 příspěvek

  1. Roman   •  

    Jak nás můžou nutit platit za něco co nepoužívám a nechci. Všichni v této zemi by to měli přestat platit. At si jdou ti darmošlapové vydělat rukama

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *