Od 1. ledna 2024, by se měly změnit podmínky pro nárok na podporu v nezaměstnanosti. Pro některé nezaměstnané, se podpora od Úřadu práce sníží. Pří výpovědi nebo ukončení zaměstnání dohodou, bude nárok jen na 45% z průměrného výdělku. Změní se i další podmínky.

Podpora v nezaměstnanosti 2024 – změna podmínek, zvýšení podpory

Od 1. ledna 2024, se budou měnit některé podmínky, pro nárok na podporu v nezaměstnanosti. Je to jedna z mnoha změn, kterou zahrnuje vládní návrh zákona, o konsolidaci veřejných rozpočtů (tzv. „konsolidační“ nebo „ozdravný“ balíček změn, které vláda představila v polovině května 2023, a který byl schválen na podzim 2023).

Od 1. 1. 2024 dojde ke zpřísnění podmínek (delší minimální odpracovaná doba v novém zaměstnání) v případech, kdy někdo žádá o podporu v nezaměstnanosti opakovaně (jen krátce po skončení předchozí podpory). Mění se i některé další podmínky.

Zvýšení maximální podpory v nezaměstnanosti od 1. 1. 2024

Od začátku roku 2024, může být na Úřadu práce nárok na vyšší podporu v nezaměstnanosti. Od 1. ledna 2024, se zvyšuje maximální podpora v nezaměstnanosti nebo při rekvalifikaci:

  • maximální podpora v nezaměstnanosti 2024 = 24 608 Kč
  • maximální podpora při rekvalifikaci 2024 = 27 578 Kč

Kalkulačka: Výpočet podpory v nezaměstnanosti v roce 2024

Kalkulačka podpora v nezaměstnanosti 2024
Kdo dal výpověď?

* Pokud je podána výpověď bez vážného důvodu, nebo pokud je pracovní poměr ukončený dohodou (bez vážného důvodu), je podpora v nezaměstnanosti nižší (vážné důvody pro výpověď definuje zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, konkrétně pak § 5c - podrobněji níže.)
Při výpovědi ze strany zaměstnavatele nebo ze strany zaměstnance, při vážných důvodech, je podpora vyplácena v plné výši.
Při výpovědi z důvodu hrubého porušení pracovní kázně, pak nárok na podporu nevzniká vůbec.

Kolik je vám roků?

Čistá mzda

Výpočet

Zpřísnění podmínek pro nárok na podporu v nezaměstnanosti (opakovaná žádost o podporu)

Jednou z hlavních změn, která bude platit od roku 2024, se týká nároku na podporu pro nezaměstnané od Úřadu práce, kteří čerpali podporu někdy během posledních 2 roků. Jedná se o zpřísnění podmínek pro situace, kdy někdo žádá o další podporu v nezaměstnanosti, jen krátce po skončení předchozí podpory (opakovaná evidence na Úřadu práce).

Jak to fungovalo dříve (v roce 2023):

Na další podporu v nezaměstnanosti, je nárok až po odpracování minimálně 3 měsíců v novém zaměstnání (platí to pro případy, kdy předchozí podpora v nezaměstnanosti nebyla vyčerpána celá – tj. podpora byla vyplácena méně, než celých 5, 8 nebo 11 měsíců).

Nebo je nárok na další podporu v nezaměstnanosti, až po odpracování minimálně 6 měsíců v novém zaměstnání (platí to pro případy, kdy byla předchozí podpora vyčerpána celá – tj. podpora byla vyplácena po celou dobu – 5, 8 nebo 11 měsíců).

 

Jak se změní podmínky od roku 2024:

Na další podporu v nezaměstnanosti, bude nárok až po odpracování minimálně 5 měsíců v novém zaměstnání (v případech, kdy předchozí podpora nebyla vyčerpána celá).

Na další podporu v nezaměstnanosti, bude nárok až po odpracování minimálně 9 měsíců v novém zaměstnání (v případech, kdy předchozí podpora byla vyčerpána celá).

 

Důvodem pro tuto změnu (zpřísnění podmínek při opakované žádosti o podporu), je podle vyjádření vlády především to, že Česká republika má setrvale velmi nízkou nezamotanosti (aktuálně je to 3,5%, cca 250 tisíc nezaměstnaných, druhá nejnižší nezaměstnanost v EU).

Vláda chce omezit situace, kdy někteří nezaměstnaní vyčerpají skoro celou podporu, a následně ukončí evidenci na Úřadu práce, jen pár dní před skončením výplaty v nezaměstnanosti.

Pak jdou na 3 měsíce do nějakého zaměstnání, a opět si požádají o další podporu. Nově by v novém zaměstnání, museli odpracovat minimálně 5 měsíců.

Změna podmínek – souběh podpory v nezaměstnanosti a nároku na odstupné

Druhou změnou, která bude t platit od roku 2024, je změna podmínek pro podporu v nezaměstnanosti, pokud je při výpovědi ze zaměstnání nárok na odstupné.

Jak to fungovalo dříve (v roce 2023):

Při výpovědi ze zaměstnání může být nárok na odstupné (podmínky pro nárok na odstupné, jsou stanoveny v zákoníku práce). Pokud je vyplaceno odstupné (například trojnásobek průměrného výdělku), tak bude Úřad práce vyplácet podporu v nezaměstnanosti až později.

První 3 měsíce evidence na Úřadu práce, nemá nezaměstnaný nárok na podporu v nezaměstnanosti. Podpora se tím nesnižuje, a ani se nezkracuje celková délka podpory v nezaměstnanosti (závisí na věku). Pouze je podpora vyplácena později (např. až od 4 měsíce na ÚP).

 

Jak se změní podmínky od roku 2024:

Od roku 2024, by už ale odstupné nemělo hrát roli. Podpora v nezaměstnanosti by se vyplácela vždy ihned od začátku evidence na Úřadu práce (od prvního měsíce na ÚP).

S tím ale souvisí i další změna:

Od roku 2024, by současně přestaly Úřad práce vyplácet kompenzaci, za nevyplacené odstupné.

Aktuálně totiž Úřad práce vyplácí „odstupné“ namísto zaměstnavatele v případech, kdy zaměstnavatel nesplní svou povinnost (například z důvodu platební neschopnosti/insolvence). Nově by na tuto kompenzaci už nebyl nárok.

Kdo bude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti v roce 2024?

Dobrou zprávou ale je, že by se neměly měnit základní podmínky, za kterých je nárok na podporu v nezaměstnanosti.

I v roce 2024, bude nárok na podporu od Úřadu práce, pokud je „odpracováno“ minimálně 12 měsíců za poslední 2 roky (doba účasti na důchodovém pojištění).

Na podporu v nezaměstnanosti, by měl být i nadále nárok jak po skončení zaměstnání (výpovědí, dohodou, ve zkušební době), tak i v dalších případech.

Nárok na podporu, bude i nadále, po skončení nebo přerušení podnikání, po skončení rodičovské, po skončení dlouhodobé neschopenky, a v jiných případech, kdy se jedná o náhradní dobu zaměstnání.

Kolik bude podpora v nezaměstnanosti v roce 2024

Neměl by se ani změnit výpočet podpory v nezaměstnanosti. I nadále se bude podpora počítat z průměrného čistého měsíčního výdělku v posledním zaměstnání.

U OSVČ se bude i nadále vycházet z vyměřovacího základu. U podpory po skončení náhradní doby zaměstnání (rodičovská, nemocenská, apod.) se bude vycházet z průměrné mzdy v ČR.

Jak dlouho bude nárok na podporu v nezaměstnanosti v roce 2024?

Neměla by se ani změnit maximální doba, po kterou je vyplácena podpora od Úřadu práce. Doba, po kterou je nárok na podporu v nezaměstnanosti, se odvíjí od věku:

  • 5 měsíců do 50 roků
  • 8 měsíců do 55 roků
  • 11 měsíců nad 55 roků

Maximální podpora  v nezaměstnanosti při rekvalifikaci v roce 2024

Co se pravděpodobně změní od ledna 2024, bude maximální podpora v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci. Maximální podpora, se odvíjí do toho, kolik je průměrná mzda v ČR. V roce 2024 je to:

  • Maximální podpora v nezaměstnanosti = 24 608 Kč
  • Maximální podpora při rekvalifikaci = 27 578 Kč

Přivýdělek na Úřadu práce pro nezaměstnané 2024

Od ledna 2024, se velmi opět zvýší, i maximální možný přivýdělek pro nezaměstnané na Úřadu práce.

Maximální možný příjem z nějaké brigády na Úřadu práce, se odvíjí od minimální mzdy, která se bude opět zvyšovat od 1. ledna 2024.

  • V roce 2024 si mohou nezaměstnaní přivydělat až 9 450 Kč hrubého měsíčně

Nezaměstnaný v evidenci na Úřadu práce, může pracovat na nějaké brigádě na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) nebo v pracovním či služebním poměru.

Není ale možné podnikat nebo pracovat na dohodu o provedení práce (DPP). Přivýdělek (brigáda), je také možný jen v době, kdy už není nárok na podporu v nezaměstnanosti.

  2příspěvků

  1. Zdeněk Kříž   •  

    Dobrý den,
    prosím o informaci : jsem na pracovní neschopnosti od 3.10.23 . Nemocenská bude zř. do konce ledna /24.
    Zaměstnavatel si za mě našel náhradu . Je pravděpodobné , že při nástupu do práce mě pro nadbytečnost
    „vyhodí“ . Při přihlášení na PÚ bude pro výpočet dávek brát čistou mzdu z období před nemocenskou ?
    Poslední celý kvartál ? t.j. 7-9. měsíc ?

    • Online-Finance.info   •     Author

      Záleží na tom, kdy přesně bude ukončen pracovní poměr. Pokud budete v pracovní neschopnosti až do konce ledna 2024, tak můžete dostat výpověď nejdříve v únoru 2024. Tj. následná výpovědní doba by byla ještě březen + duben 2024. Pracovní poměr by tedy končil až 30. 4. 2024.

      V takovém případně by se podpora počítala z průměrného výdělku za 1 čtvrtletí 2024 (leden – březen 2023, není to ale z čisté mzdy, ale z průměrného čistého výdělku, to je něco jiného).

      Pochopitelně může být pracovní poměr ukončen i dohodou někdy dříve. Pokud by to bylo během 1 čtvrtletí 2024, tak se podpora bude počítat z průměrného výdělku za 4 čtvrtletí 2023 (říjen – prosinec).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *