Od začátku roku 2024, je možné získat novou dotaci „Oprav dům po babičce“ na rekonstrukci, zateplení a další úsporná opatření. Od března 2024, bude možné získat i velmi výhodný úvěr (RPSN 3,5%, splátky až na 25 roků, fixace minimálně 5 roků, bez zástavy nemovitosti).

Nové úvěry na rekonstrukci a zateplení – poloviční úroky, až na 20 roků, bez zástavy

Už na konci minulého roku, představilo Ministerstvo životního prostředí nové dotace – Oprav dům po babičce. Tyto dotace jsou určeny na rekonstrukce starších, energeticky náročných domů. Základní podmínkou je zateplení a případně i další úsporná řešení.

Od března 2024, doplní dotace na rekonstrukci i možnost získání velmi výhodného úvěru. Ten bude mít poloviční úroky (RPSN jen 3,5%). A splátky bude možné rozložit až na 20 roků (nebo až 25 roků při úvěru ze stavebního spoření). Úvěr bude možné získat i bez zástavy.

Dotace oprav dům po babičce

Dotační program „Oprav dům po babičce“ je nejnovějším přírůstkem do rodiny státních „zelených“ dotací. Podrobné informace je možné najít na oficiálním webu.

Dotace je určena na rekonstrukci a úsporná opatření. A nemusí to být jenom na dům po babičce (nebo po dědečkovi). Vztahuje se obecně na všechny starší nemovitosti.

Podmínkou je bydlení v domě alespoň po dobu 10 roků (trvalé bydliště). A dům musí být postavený před rokem 2013. Výsledná energetická třída (po rekonstrukci) musí být minimálně B.

Na dotaci může mít nárok pouze vlastník domu. A může se vztahovat i na chaty nebo chalupy (pokud budou určené k trvalému bydlení – viz podmínka bydlení 10 roků po rekonstrukci).

Kolik je možné získat od státu na rekonstrukci nemovitosti?

Stát přispěje na rekonstrukci až 1 milión korun (pro rodiny s dětmi to může být až 1,2 miliónu). Část peněz je ale nutné dát z vlastního (což budou řešit nové úvěry na bydlení se státní garancí – viz dále).

Základní dotace je až 1 milión korun. Rodiny navíc mají bonus 50 tisíc korun za každé dítě. A pro některé regiony, je bonus dalších 10% z celkové částky dotace.

Žádost o dotaci, je možné podávat už od začátku roku 2024. Aktuálně si o státní příspěvek požádalo už cca 1300 lidí.

Nové úvěry na bydlení se státní garancí

Nový dotační program, od března 2024 doplňují i „supervýhodné“ úvěry. U několika českých bank nebo u některých stavebních spořitelen, je nově možné získat velmi výhodný úvěr, ze kterého je možné financovat zbylou část rekonstrukce (stát z dotace zaplatí jenom část).

Úvěry budou mít poloviční úroky (oproti tomu, co je běžně možné získat od banky). RPSN by mělo být jenom 3,5%.

Úvěr bude možné splácet až 20 roků (což je maximum pro spotřebitelský úvěr). Nebo až 25 roků (pokud to bude úvěr ze stavebního spoření).

Polovinu úvěru poskytne banka, a druhou polovinu vám půjčí stát (prostřednictvím Modernizačního fondu, ve kterém je připraveno 5 miliard korun).

Úvěr na bydlení bude možné získat i bez zástavy nemovitosti. A fixace bude minimálně na 5 roků.

Kde získat výhodný úvěr na rekonstrukci

Nové úvěry na rekonstrukci bydlení s účastí státu, budou poskytovat od března 2024 tyto banky a stavební spořitelny:

  • ČSOB Stavební spořitelna
  • Modrá pyramida
  • Raiffeisen stavební spořitelna
  • Stavební spořitelna České spořitelny
  • UniCredit Bank

Pravděpodobně se přidá i Moneta Stavební spořitelna (ale ne hned od začátku března). A výhledově tyto úvěry mohou začít poskytovat i další banky.

Jaké dotace je možné získat při rekonstrukci staršího domu?

Dotace na úsporná opatření během rekonstrukce domu (chaty, chalupy), může zahrnovat tyto položky:

Účel dotace Příspěvek od státu
Zateplení až milion korun
Kolte, kamna, tepelná čerpadla až 140 tisíc korun
Fotovoltaika až 200 tisíc korun
Ohřev vody až 60 tisíc korun
Využití tepla z odpadní vody až 50 tisíc korun
Řízené větrání 105 tisíc korun
Zelená střecha až 100 tisíc korun
Dobíjecí stanice pro elektromobil 15 tisíc korun

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *